V minulosti byla Barbera považována za "rustikální" každodenní víno, vyráběné ve velkém množství a proslulé svou robustností. Moderní vhodné vinařské postupy mu ale vrátily na prestiži a dnes tak najdeme kousky skutečně jemné a elegantní. Přesvědčte se sami!

Barbera - charakteristika, rozšíření

Jde o vůbec nejhojněji pěstovanou odrůdu vinné révy v italském Piemontu, kde je její přítomnost po staletí konstantní. Zvláště oceňovaná jsou vína z oblasti Asti, Alba, Alessandria, Monferrato a Oltrepò Pavese. Může být vinifikována v čistotě nebo ve směsi s malým množstvím hroznů Nebbiolo, které mírní její charakteristickou kyselost.

Jak Barbera voní a chutná

Barbera, v závislosti na původu a vinařském stylu může být opravdu různorodá. Ta z Monferrato bývá lehčí, s výraznou kyselostí a ovocnými tóny třešně. V Asti se setkáte s Barberou mohutnější, minerální a se svůdným buketem. Ve vínech z oblasti Alba a Roero převládají tóny švestky, koření a výraznou, ale příjemnou kyselinkou. Pokud však jde o společné rysy, jmenovat můžeme jasnou vůni ostružin, borůvek a granátového jablka, tak květinové tóny okořeněné lékořicí a zeleným pepřem. Patří k velmi perzistentnim vínům, jejichž chuť se ještě dlouho po ochutnání rozlévá v ústech.

Objevujte jednotlivé nuance těchto vín. Dokážeme pro vás zajistit degustaci i mnohých dalších. Kontaktujte nás!

Párování s jídlem a způsob servírování

Barbera ideálně doplní klasické piemontské předkrmy, jako je vitello tonnato, nebo sýrové talíře s gorgonzolou, bross, toma či rachera. Velmi dobře si rozumí s jednoduchými uzeninami, lasagnemi nebo cannelloni. Hodí se též k masovým pokrmům. Plnější verze tohoto vína lze kombinovat s propracovanějšími chody, jako je rizoto s lanýži, zvěřina nebo dušená a pečená červená masa. Podávejte při teplotě cca 16°C.

Produkt přidán do seznamu přání