Carmenère v sobě spojuje bylinnou složku Cabernetu a atraktivní texturu Merlotu, ke kterým má morfologicky velmi blízko. Přesto však dokáže být jedinečné, dokonce absolutně dokonalé, poštěstí-li se vám ochutnat jeho ne tak častou čistou variantu.
Carmenère - o původu a charakteristice odrůdy
Réva pochází ze starověké „Vitis Biturica“ albánského původu, kterou do Francie přinesli Římané. Její název je pravděpodobně odvozen od intenzivní karmínové až purpurové barvy vína, které produkuje. Jedná se však o odrůdu poměrně citlivou, proto se od jejího pěstování v Evropě téměř úplně upustilo. Stále bychom ji ale našli ve francouzském Bordeaux a italské Venezia-Friuli. Její adoptivní zemí se nicméně stalo Chile, kde se jí nebývale daří.
Jak Carmenère chutná
Připravte se na jemné, harmonické červené víno s překrásně intenzivními barvami. Okouzlí vás ovocnou vůní třešní a ostružin s bylinnými nuancemi, které při zrání doplní terciární aroma pikantního černého pepře, hřebíčku, mentolu nebo balsamica. Na patře ucítíte příjemnou kyselost a evidentní, ne však agresivní třísloviny. V ústech zanechá chuť červeného ovoce, džemu a koření, více či méně intenzivní v závislosti na struktuře a zjemnění vína.
Vyberte si svou příští láhev vína v našem přehledném katalogu. Využít při tom můžete praktických filtrů, které produkty roztřídí nejen podle druhu, ale i roku sběru, oblasti původu, chutě a množství alkoholu.
Párování s jídlem a způsob servírování
Jedná se o velmi univerzální víno, ke kterému se hodí všechny tradiční kombinace. Ideální bude jeho spárování s pečeněmi, grilovaným bílým i červeným masem a vyzrálými sýry. Skvěle ladí také se zvěřinou, obzvláště s tou drobnější pernatou. Mělo by být podáváno ve velkých sklenicích při teplotě mezi 16 a 18°C.