Pinot Noir (Rulandské modré) je zapeklitou révou jak pro vinaře, tak běžné spotřebitele a profesionální degustátory. Její kultivace a vinifikace je velmi obtížná. Navíc v závislosti na oblasti produkce získává odlišné vlastnosti, čímž nás při ochutnávce staví před jednu z nejsložitějších enologických interpretací. Přijmete tuto výzvu?

Pinot Noir (Rulandské modré) - o odrůdě vinné révy

Původem pochází z Burgundska, ale rozšířená je prakticky po celém světě i přes svou citlivost a proměnlivé výsledky. Kromě Francie se hojně pěstuje v Itálii, Kalifornii, Oregonu a Na Novém Zélandu. Jako červené víno se jen zřídkakdy se mísí s jinými hrozny. Kvůli tenké slupce bobulí má slabší barvicí vlastnosti; to znamená, že jeho vína mají bledou barvu a bývají transparentní.

Chuťové a čichové vjemy

Přivoníme-li, osloví nás jemné ovocné tóny třešní, malin, jahod a borůvek. Zrání je pak transformuje na aroma džemu, lékořice a vanilky. Naopak mladá vína vyrobená z hroznů sklizených před úplnou zralostí charakterizují bylinné nebo zeleninové vůně jako máta, rajčatový list a kopr. Na patře se vyznačují svou kyselou složkou. Tu často vyvažuje alkohol, který je u vín vyrobených z odrůdy Pinot Noir mnohdy poměrně vysoký.

S jakými pokrmy vína z této odrůdy podávat

Rulandské modré si vychutnejte ve velkých sklenicích, které umožní difuzi vůní. Teplota vína by se při degustaci měla pohybovat 18 a 20°C. Výborná jsou sama o sobě pro posezení s přáteli nebo pro meditaci. Dobře si rozumí s masovými pokrmy, hlavně se zvěřinou. Vhodné je i k houbovým omáčkám, rizotu a těstovinám.

Neustále pro vás hledáme nové a zajímavá vína z produkcí menších evropských vinařství. Ať už si vyberete některou z novinek, nebo vsadíte na osvedčené bestsellery, za jejich vysokou kvalitu vám ručíme!

Produkt přidán do seznamu přání