Sangiovese vás ohromí svou intenzitou ať už jde o barvu, vůni, tak chuť bohatou na kyseliny a třísloviny. I přesto dokáže být harmonické a vyvážené. Vyzkoušejte jeho jedinečné zástupce z italských vinic, které jsme pro vás zařadili do nabídky - nezklamou vás!

Sangiovese - původ, rozšíření, charakteristika

Tato vinná réva má velmi starodávný původ. Je známá minimálně od roku 1500, ale předpokládá se, že její kořeny sahají až k etruské civilizaci. Z oblasti severně od Tibery a jižně od Arna, se postupně rozšířila mimo Apeniny, aby opanovala vinice v Emiglia-Romagna, Toskánsku a Kampánii. Mimo Itálii se pěstuje ve skromných množstvích v Kalifornii, Argentině, Austrálii a také na Korsice. Jde o vína velmi rozšířená, proto se setkáte s jeho velmi levnými variantami až po absolutní kvalitativní špičku.

Degustace Sangiovese

Vína vyrobená z čistého Sangiovese mají poměrně vysokou kyselinku a obsah tříslovin. Pro jejich zmírnění je proto často vinifikováno ve směsi jiných odrůd, typicky s Merlotem, Syrah, Chianti nebo Montepulciano. Po ochutnání se v ústech rozvine příjemná příchuť červeného ovoce, jako je černá třešeň, švestka a borůvka. Ty se ostatně projeví i ve vůni vína, kterou doplní květinové tóny fialky. Zráním získá na kořeněném aroma vanilky, lékořice, skořice, muškátového oříšku a černého pepře. Lze rozeznat i terciární náznaky tabáku, kakaa a čokolády.

Kombinování s jídlem

Toto víno využijete převážně pro podávání prvních chodů na bázi červeného masa či zvěřiny. Grilovaná a pečená masa s ním budou však stejně chutná, jako vydatnější pokrmy s omáčkou. Pokud byste si ho přeci jen chtěli dopřát k předkrmům, zvolte výběr salámů, klidně i ostřejších. Podávejte při teplotě 16-18°1C ve skleničkách s širším hrdlem.

Některé zástupce tohoto vína můžete spárovat i s rybami, mořskými plody, pizzou, ale také čistě vegetariánskými jídly. Nechte se inspirovat našimi doporučeními, které uvádíme u jednotlivých produktů!

Produkt přidán do seznamu přání