Vermentino je víno mnoha tváří. Tak jak se mění oblast jeho původu, dochází i ke změnám jeho chutí a vůní. Není lehké ho uceleně charakterizovat, na druhou stranu, kdo by se nechtěl vydat na cestu po pobřeží z Toskánska do jižní Francie se sklenkou výborného bílého v ruce?
Vermentino - o odrůdě hroznů
Jeho kořeny pravděpodobně leží ve Španělsku, i když zcela jistě to nevíme. Dnes byste se s ním setkali hlavně na vinicích v Ligurii a Toskánsku, jižní Francii a na nedalekých ostrovech Korsika a Sardinie. Tam je Vermentino vůbec nejpopulárnějším druhem vinné révy s bílými hrozny. Mikroklima a vlastnosti půdy se v uvedených oblastech samozřejmě liší. Za oblast s ideálními podmínkami je považována ligurská Colli di Luni, zajímavé kousky pochází i z Candia Dei Colli Apuani, Montecarla, Bolgheri a Gallury.
Co je Vermentino typické
Obecně se jedná o poměrně přímočará, nijak složitá suchá vína. Spojuje je světlá slámově žlutá barva, intenzivní vůně zralého ovoce s bílou dužinou (především žluté broskve) a květin, doprovázená tóny aromatických bylin připomínajících středomořské křoviny. Na patře jsou jemná s citelnou kyselinkou. Vyznačují se dobrou predispozicí ke střednědobému zrání a archivaci.
- Vína ze sardinské Gallury bývají delikátní, s náznakem slanosti a vyšším obsahem alkoholu.
- Vermentino z Ligurie je méně plné, ale za to elegantnější
- V Toskánsku se vyrábí víno charakterizované větším tělem než to ligurské, ale také výraznou kyselinkou.
Zajímají vás vína jen z některých zemí, popřípadě oblastí? Využijte při vyhledávání praktických filtrů, které za vás produkty vytřídí a zobrazí jen ty odpovídající vašim kritériím!
K jakým jídlům ho podávat
Zřejmě nepřekvapí, že Vermentino si nejlépe rozumí s kuchyní typickou právě pro zmíněné tři italské regiony. Obzvlášť dobře se hodí k rybím pokrmům i předkrmům jako třeba plněné cuketové květy nebo smažené artyčoky. Vychutnáte si ho nejlépe vychlazené na 8 až 10°C.