Vinná réva Viognier zůstávala až do 70. let minulého století přehlížena kvůli své nízké a nejisté produkci. I přes všechnu svou nevyzpytatelnost ale stojí za skutečně skvostnými víny, zvláštními a velmi komplexními. Obvykle se mísí s jinými hrozny, ale je-li vinifikována čistě, dokáže být opravdu pozoruhodná. Přijmete pozvání na její degustaci?
Viognier - o odrůdě hroznů
Viognier je révou typickou pro oblast v údolí Rhony, jejíž původ sahá až do antického Říma. Kromě Francie se ale pěstuje například v Kalifornii, Austrálii, Španělsku, Řecku a Itálii. Odhadnout ideální moment pro její sklizeň, kdy je poměr mezi kyselinkami a obsahem cukru v hroznech ideální, není vůbec jednoduché. Pokud se sklízí pozdě, svěžest by mohla ustoupit cukrům a tedy alkoholu. Ukvapený sběr by znamenal sice příjemná vína, ale málo výrazná.
Degustace - čichové a chuťové vjemy
Viognier má zářivě slámově žlutou barvu se zlatavými odlesky. Jde o květinové víno s akcenty akácie, konvalinky, narcisu, gardénie a levandule. Ovocné tóny připomínají exotické ovoce s tóny broskve, manga, ananasu a citrusové kůry na závěr. Jeho zralejší varianty ukrývají aroma badyánu, šalvěje a kardamonu. Na patře je spíše svěžejší než slané, ale harmonické.
Chcete ochutnat kvalitní vína z menších vinařství, která pochází z ekologického zemědělství? Nahlédněte do našeho katalogu a vybírejte z těch s označením bio!
K jakým jídlům ho podávat
Ochutnejte ho ve velkých sklenicích, které umožní ocenit jeho barvy a buket. Ideální teplota degustace se pohybuje mezi 10 a 12°C.
- Rozumí si s pikantními pokrmy, včetně indické, thajské a vietnamské kuchyně.
- Může představovat příjemný aperitiv.
- Hodí se také k bílému masu a pokrmům z ryb včetně sushi.
- Francouzi ho s oblibou servírují ke kozím sýrům nebo chřestu.