Při výběru bílého vína nebude Arneis zřejmě tím prvním, ke kterému by vaše volba směřovala. V porovnání se Chardonnay nebo Sauvignon Blanc je to odrůda záhadná a málo známá. Pro svou vzpurnost dokonce téměř vymizela, když byla vykořeněna ve prospěch výnosnějších druhů. Přijít ale o tuto rebelskou chuť by byla věčná škoda!
Arneis - o historii vinné révy
Pěstovala se již v 15. století, avšak již od počátky s velkými problémy. Vyžaduje totiž specifickou kyselou půdu, spíše pisčito-štěrkového charakteru. Hrozny dozrávají poměrně pozdě a odhadnout ten správný okamžik pro sklizeň není vůbec snadné. Za její obrodu vděčíme vinařům z piemontské oblasti Roero, kteří v ní neztratili důvěru. Naprostá většina produkce pochází právě odtud, výjimečně se setkáte s Arnais z Kalifornie a Oregonu.
Nejste si jistí, zda by vás tento druh vína oslovil? Kontaktujte nás pro možnost organizované degustace, kde vám ho spolu s dalšími blíže představíme.
Co je pro Arneis typické
Jedno je jisté - rozhodně si ho s žádným jiným nespletete. V jeho výrazné chuti najdete spoustu ovoce, zejména citrusových plodů, nouze není ani o hrušky a mandle. Zvláštností jsou jemnější tóny aromatických bylin, květů pomeranče a anýzu nebo lékořice a šalvěje. Přesto nepůsobí agresivně! Neuvěřitelný mix plný vůní a chutí mu naopak dodávají neodolatelné kouzlo. V ústech je měkké, vytrvalé, s nižší kyselinkou.
S jakými jídlo ho zkombinovat
Toto víno je perfektní jako aperitiv, jeho silný charakter se neztratí ani v kombinaci výraznějšími pokrmy. S těmito jídly ho milují samotní Italové:
- gnocchi s uzeným masem
- rizoto s lanýži, rýžové nudle s krevetami a zeleninou
- masa: grilovaná kuřecí prsa, telecí maso s tuňákovou omáčkou
- těstoviny s mořskými plody nebo hříbky, dýňové tortellini, ravioli s bylinkami a parmazánem