Nechte se zlákat sklenkou rubínového Cabernet Sauvignon. Toto plné víno dokáže být velmi elegantní, jemné, ale i opravdu bohaté na výrazné třísloviny. V závislosti na oblasti původu se jednotlivé kousky jeden od druhého mohou citelně lišit. Pustíte se do jejich objevování?
Cabernet Sauvignon - poznejte blíže tuto odrůdu
Její oblastí původu je francouzské Bordeaux, kde vznikla křížením Cabernet Franc a Sauvignon. Jde o révu velmi přizpůsobivou jak klimatickým podmínkám, tak vinařským technikám. Proto patří k jedněm z nejoblíbenějších odrůd hroznů na světě, která se často používá i ve směsích. Skvělé zástupce bychom našli ve Francii, v Itálii, ale i Austrálii a Kalifornii.
Jak Cabernet Sauvignon voní a chutná
Toto komplexní víno se vyznačuje skvělou strukturou díky výrazným tříslovinám. Zráním však získává na jemnosti a projeví se chuť ovoce jako jsou ostružiny, švestky a černé třešně. Přivoníme-li, k těmto ovocným tónům se přidá charakteristická bylinná nota, která je obzvláště patrná u mladých vín. U těch zralejších naopak pozorujeme aroma vanilky, náznaky kakaa nebo pikantního hřebíčku.
S jakými pokrmy vína z této odrůdy podávat
Cabernety můžete velmi dobře kombinovat se širokou škálou jídel, záleží na míře zralosti vína. Mladší ročníky svěží chuti se hodí k uzeným masům nebo těstovinám. Vhodně doplní i masové omáčky a zvěřinu. Více strukturovaná vína pak spárujte s grilovanými nebo pečenými masy.
Ochutnejte nejlepší představitele tohoto červeného! Přinášíme vám skryté poklady z menších evropských vinařství, za jejich kvalitu a výjimečnou chuť se můžeme zaručit!