Cortese by nemělo uniknout pozornosti těch, kteří milují bílé víno, ale chtějí zkusit něco nového a rozšířit si obzory. Je harmonické a jemné, vyznačuje se výraznou elegancí a rovnováhou. Věhlasu dosáhlo především to z oblasti Gavi. Dáte si skleničku i vy?
Cortese - o odrůdě hroznů
Cortese se pěstovala v Piemonte už od 18. století, nechybělo však mnoho a úplně vymizela. Znovu byla v hojne míře obnovena vinaři v 50.letech minulého století. Réva je to velmi energická s vynikajícími konstantními výnosy, avšak poměrně náchylná k plísním. Hodí se jak pro výrobu tichých, tak šumivých vín; určených k archivaci i k okamžité spotřebě.
Zaujalo vás toto víno, ale radši byste ho před nákupem jen ochutnali? Ozvěte se nám ohledně možné degustace!
Čím je Cortese charakteristické
Chuť, barva i vůně se mírně liší v závislosti na zralosti konkrétního kousku. Starší ročníky jsou obecně jemnější a zdobí je intenzivní slámově žlutá barva. Zelenkavý nádech bychom pak naopak našli u těch mladších. Okouzlí vás, pokud preferujete svěží ovocnou chuť - lze v ní rozpoznat jablka, hrušky, ale i ananas. Vůni doplní aroma květů hlohu, vistárie a jasmínu. V rafinovanějších verzích vyniknou tóny rozinek společně s praženými lískovými oříšky.
S jakými jídly si ho vychutnat
Vlastně není potřeba ho s ničím kombinovat, je totiž skvělé samo o sobě jako aperitiv. Tiché Cortese podávejte vychlazené na 10-12°C, šumivou variantu pak při teplotě 6-8°C.
- Díky výrazné vůni se hodí k teplým i studeným zeleninovým předkrmům.
- Ladí k polévkám, zejména těm rybím
- Zazáří při pokrmech na bázi ryb a mořských plodů.
- Vhodně doprovodí nepikantní a měkké sýry.