Gewürztraminer (Tramín červený) - atraktivní víno kořeněné chuti a záhadného původu
Gewürztraminer (Tramín červený) - o odrůdě
Původ této odrůdy hroznů je doposud opředen tajemstvím. S největší pravděpodobností vznikla křížením několika odrůd, které se do současnosti nedochovaly; podle moderních vědeckých testů má mimo jiné blízko k volně rostoucí révě lesní. Dříve se za prvotní lokalitu jejího pěstování označovala oblast severní Itálie, dnes se domníváme, že její kolébka leží na území mezi severovýchodní Francií a jihovýchodním Německem. Ostatně právě v Alsasku se dodnes těší velké oblibě.
Jaká je charakteristika tohoto vína
Navzdory názvu rozpoznáte odrůdu Tramín červený díky jejímu silnému zlatavě žlutému zabarvení. Patří k vínům s výraznou kořenitou vůní. Stejně tak je bohatá i jeho chuť, ve které lze indikovat tóny exotického ovoce, meruňky či koření jako je například skořice. Tato směs aromat a chuťových vjemů naplno vynikne u suchých vín, kdy nedochází k jejich tlumení vyšší cukernatostí.
Pro ještě snazší vyhledávání jsme pro vás připravili praktické filtry, s jejichž pomocí můžete veškeré zboží roztřídit právě třeba dle preferované chuti. Využít můžete při výběru také zákaznickou linku a WhatsApp chat.
S čím a jak Tramín červený podávat
Doporučujeme ho servírovat dobře vychlazený na teplotu 8-12 °C v závislosti na sušší či sladší chuti.
- Suchá vína si dopřejte ve společnosti uzených ryb, pečeného masa nebo jako aperitiv k předkrmům. Skvěle se hodí i k kořeněným asijským jídlům.
- Cukernatější tramíny představují vhodný doprovod k sýrům s modrou plísní a svěžím ovocným salátům.
- Velmi sladké varianty neváhejte kombinovat s dezerty a hlavně koláči.
Hledáte další tipy na párování pokrmů s tímto vínem? Naleznete je v podrobnostech u jednotlivých produktů.