Grillo v sobě naturel tohoto ostrova nezapře, odráží ho doslova do poslední kapky. Intenzivní zlatavá barva evokuje paprsky slunce, chuť rozlévající se v ústech připomíná mineralitu skal, zatímco vůně se nese ve znamení mořských řas a květin sicilského venkova. Přijmete toto pozvání na cestu?
Grillo - charakteristika odrůdy
Jedná se o odrůdu bílých hroznů rozšířenou především na západní Sicílii. Její kořeny však pravděpodobně sahají na pevninskou část Itálie, konkrétně do regionu Puglia. Barva jejich hroznů s poměrně silnou slupkou je zelenožlutá, v konečné fázi zrání ale nabývá načervenalých odstínů. Réva je to energická s bohatými výnosy, avšak její zpracování vyžaduje um.
Co je pro Grillo typické
Obecně jsou to vína plná, harmonická a obdařená vynikajícími předpoklady pro dlouhodobé zrání a archivaci. Voní po hruškách a žlutém melounu, odhaluje bylinné tóny čaje a listů kopřivy, pozadí je příjemně citrusové s nuancemi sušených květin. Na patře je svěží pro kyselost s mírně slaným a minerálním závěrem. Často diskrétně ukáže svou vyšší alkoholickou notu.
Využijte dopravu zdarma! Pokud hodnota vaší objednávky přesáhne 1250 Kč, za její dodání nic neplatíte!
S čím si na něm pochutnáte nejvíce
Jeho láhev doporučujeme otevřít 30 minut před samotnou konzumací a vychutnat si ho vychlazené na teplotu 8-10°C.
- Nejlépe se hodí k rybám, dokonce i k těm syrovým.
- Skvělé doplní výběr sýrů a salámů jemnější chuti.
- Zkombinovat ho lze kromě rybích pokrmů i s bílým masem.
- Překvapivě dobře ladí s některými jídly orientální kuchyně.
Chcete více tipů na servírování tohoto typu vína? Najdete je u každého jednotlivého produktu!