Přestože Malbec představuje pomalu opouštěný druh vína, rozhodně neřekl své poslední slovo. Našel nové zázemí v Jižní Americe, kde se dostal na přední příčky v prodejnosti pro velmi dobré důvody. Dáte si také skleničku?
Malbec - původ, rozšíření a specifika odrůdy
Tato vinná réva pochází z francouzské oblasti Médoc. V dnešní době je pěstována i v Itálii, kam se rozšířila v polovině 19. století. Skvělé zástupce byste našli hlavně v Benátsku, na Sardinii, v Abruzzo a ve Friuli-Venezia Giulia. Zájem o Malbec v Evropě však upadá a bývá nahrazována obchodovatelnějším Cabernetem a Merlotem. V současné době nachází adoptivní půdu v Argentině, kde je vůbec nejpěstovanější odrůdou červeného hroznu.
Jak Malbec voní a chutná
Malbec intenzivní červené barvy, plnou strukturou, přestou jemnou a harmonickou vůni bývá často zaměňován s rozšířenějším Merlotem. Na patře je svěží s delikátní a příjemnou kyselinkou, s velmi perzistentními ovocnými a kořeněnými příchutěmi, jimž dominují třešně, rybíz, švestky, lesní maliny a ostružiny. Tyto tóny převládají taky zaměříme-li se na jeho aroma. To doplňuje bylinné pozadí hořce, pampelišky a kapradí.
S jakými pokrmy Malbec kombinovat
Malbechská vína si vychutnáte k rizotu ať už na bázi masa nebo vegetariánské podobě s houbami. Zřejmě nepřekvapí, že ladí k masovým pokrmům - skvěle doprovodí ta červená i bílá, uzená, dušená, grilovaná i zvěřinu. Vyzkoušet ho můžete také ve společnosti vyzrálých sýrů, nezklame vás. Servírujte ideálně při teplotě 18-20°C v širších skleničkách, kde se může naplno rozvinout.
Nejste si výběrem jistí? Poradíme vám! Obraťte se na nás online prostřednictvím WhatsApp chatu, telefonické či e-mailové zákaznické linky. Nebo nás jednoduše navštivte v našem kamenném obchodě, kde se o vás postará zkušený a proškolený personál.