Marzemino se skromnějším obsahem tříslovin je nádherné, živé víno, které nepotřebuje dlouhé zjemňování. Jeho buket na bázi červeného ovoce, švestek a sušených květin je v perfektní harmonii s mírnou kyselinkou. Není to víno, které byste nechali léta v archivu, ale to mu na kvalitě nic neubírá!
Marzemino - o odrůdě vinné révy
Marzemino je rozšířené hlavně v Benátsku, v Trentino-Alto Adige, ale také v Emilia-Romagna. Původně pochází z Malé Asie a domníváme se, že ho do Itálie přivezli vojáci Benátské republiky kolem roku 1600. V závislosti na produkční oblasti dává vína rozličných vlastností. Najdeme jak jeho tiché, tak šumivé verze, vína červená, růžová, suchá, sladká až dezertní. Stejně tak je to i s jeho vinifikací. Kromě čisté podoby se obvykle setkáme s jeho kombinací s Groppello, Sangiovese, Barberou či Cabernet Sauvignon.
Komu zachutná?
Tato vína mají obecně intenzivní aromatický profil. V něm dominují ovocné tóny ostružin a třešní. Pokud zvolíte tzv. passito, okouzlí vás vůně jahodového a višňového džemu na lehce éterickém pozadí. Charakteristická je jejich hřejivost a měkkost, doprovázená sotva znatelnou tříslovinovou strukturou. To platí, je-li vinifikováno samotné. Vzhledem k tomu, že se ale často vyskytuje ve směsích, je nutné při výběru vzít v úvahu i chuťové charakteristiky těchto dalších hroznů.
Kombinování s jídlem
Tak jak Marzemino může mít mnoho tváří, nabízí i široký rozptyl pokrmů, ke kterým ho lze podávat. Suchá tichá vína jsou ideální k předkrmům na bázi uzenin, prvním chodům s omáčkami a grilovanému červenému masu. Nic nezkazíte ani pokud je budete servírovat k zeleninovým jídlům, rizotu nebo těstovinám. Sladší a šumivé výtečně doprovodí ovocné koláče a sladké pečivo v nejlepším případě s džemy z červeného ovoce. S passitem pro změnu vytváří zajímavou kombinaci čajové pečivo a zralé sýry.
Zajímáte se o vína jen určitých oblastí? Využijte našich přehledných vyhledávacích filtrů, které nabídku za vás protřídí. Vz už tak nebudete muset ztrácet čas procházením kompletního katalogu!