Na Merlot nedají dopustit jak vinaři, tak milovníci vína po celém světě. Vyhledávají ho především pro jeho hedvábnou texturu, ovocnost a měkkost. Přidá se i k vašim oblíbencům?
Merlot - poznejte tuto odrůdu vinné révy blíže
Pochází z oblasti Pomerol v Bordeaux ve Francii, ve které se rodí některá z nejprestižnějších vín na světě. Běžně se vinifikuje doprovázena s Cabernetem, s níž se perfektně integruje a dodává jí na ušlechtilosti. Tato směs je známá pod názvem Taglio Bordolese. Setkat se můžete též s její kombinací s Cabernet Franc, která Merlotu propůjčí příjemné bylinné a zeleninové nuance.
Merlot má hojné zastoupení rovněž v Itálii, zejména v Toskánsku, kde vlastnosti půdy pro její pěstování jsou přímo ideální. Zařadili jsme je i do naší nabídky. Neváhejte je ochutnat, popřípadě se na nás obrátit, pokud s jejich výběrem potřebujete pomoci.
Vůně a chuť Merlotu
Obecně se jedná o plná a strukturovaná vína. Přítomná tříslovina harmonicky splývá s charakteristickou měkkostí. Mladá vína zdobí ovocnější vůně jahod, třešní, lesního ovoce. V případě těch vyzrálých je doplní kořeněnější aroma pražených kávových zrníček a lékořice. Ovocná nota dominuje i při ochutnání. Mnohdy se k ní připadají pikantní vjemy koření jako je hřebíček a pepř.
S jakými pokrmy vína této odrůdy podávat
Láhev Merlotu doporučujeme otevřít minimálně jednu hodinu před samotným podáváním. Servírujte jej při teplotě 18-20°C. Merloty jsou všestranná vína, lze jimi dopnit předkrmy na bázi uzeného masa, ale i první chody s omáčkami, pečeně a pokrmy z malé zvěřiny. Skvěle se hodí také ke středně či déle zrajícím sýrům. Plnější kousky si vychutnáte sami o sobě rovněž jako meditační vína.