Vína Montepulciano se vyznačují intenzivní rubínově červenou barvou, vůní květin a ovoce s náznaky koření; chuť je plná, suchá a harmonická s tím správným množstvím tříslovin. Pochutnejte si na nich hned teď, nebo je uložte ve svém archivu - po letech zrání v láhvi budou opravdu fantastická!
Montepulciano - charakteristika odrůdy
Tato odrůda vinné révy se hojně pěstuje v italských regionech Marche, Molise a Abruzzo. A je to právě Abruzzo, které je také kolébkou Montepulciana a odkud pochází jeho nejslavnější zástupci! Montepulciano velmi dobře funguje ve směsích s jinými odrůdami, zejména se Sangiovese. Pokud je ale vinifikováno samostatně, dává skutečně vynikající výsledky s výjimečnými předpoklady pro archivaci.
Jaké je chuť tohoto vína
Montepulciano je víno, které se prezentuje velmi intenzivními barvami hlubokých odstínů. Vůni charakterizují ovocné tóny bobulovitého ovoce, švestky a černé třešně. Zvláště u mladých vín jsou časté květinové tóny, zejména fialek a cyklámenů. Při degustaci si vychutnáte výraznou, ale harmonickou tříslovinovou strukturu. Chuť je hladká, dobře perzistentní a drobně liší se v závislosti na oblasti původu. Montepulciano z Marche se obecně vyznačuje dobrou intenzitou, ovocnými tóny a vlivem moře, které mu dodává charakteristický nádech chuti. Vína ze severu jsou mírně kořeněná, zatímco u těch z jihu převažuje ovocnější nota.
Kombinování Montepulciano s jídlem
Hledáte víno k pokrmům z červeného masa, zvěřiny nebo uleželým sýrům? Vyzrálejší verze Montepulciano s nimi vytvoří skvělou harmonickou dvojici. Mladší vína rovněž výborně doplní jídla na bázi masa, ta ale mohou být i méně elaborovaná.
Sháníte elegantní víno, které by bylo vhodné jako vkusný dárek? Nebo kousek na příležitostné popíjení? Ozvěte se nám a pomůžeme vám ho vybrat!