Víno světlé rubínově červené barvy, s výraznou vůní plnou ovocných a květinových tónů - takové je Nebbiolo. Jeho chuť se mění v závislosti na oblasti, ve které byla réva pěstována, i vinařském stylu. Může být suchá, ale také sladká. Sametová a plná na patře, jindy zas robustnější a nespoutaná. Pusťte se do objevování jejich jednotlivých nuancí a vychutnejte si cestu za bližším poznáním tohoto vína plnými doušky!
Nebbiolo - o odrůdě vinné révy
Tato réva vytváří velmi silné pouto s územím a to natolik, že mimo Piemont a Lombardii nenajdeme další prostředí, které by umožňovalo její pěstování. Ty vůbec nejlepší podmínky nachází v Langhe, přesněji v oblastech Barolo a Barbaresco (Piemont) a ve Valtellině (Lombardie). Mimo tyto oblasti již hrozny Nebbiolo nemají takovou tloušťku, sílu a „ušlechtilost“, které z něj činí světový unikát. Ve skutečnosti jde o poměrně citlivou révu s velmi pozdním zráním; hrozny se sklízí až na konci října, kdy vinice pokrývají ranní mlhy. Odtud dost možná pochází její poetický název („nebbia“ = mlha)
Kdo si tato vína zamiluje?
Vína Nebbiolo se vyznačují elegantní barvou, delikátním aroma a tříslovinovou strukturou. Okouzlí květinovou vůní s nádechem růže a fialky, které harmonicky doplní ovocné tóny. Ucítíte zejména lesní jahody, maliny a třešňový džem; zráním může získat na pikantní kořeněné notě hřebíčku, černého pepře a muškátového oříšku. Dokáže ale překvapit i sladkou vůní čokolády. Po ochutnání se projeví výrazné třísloviny. Přesto jsou tato vína na patře teplá a měkká, jemně perzistentní.
Kombinování vína Nebbiolo s jídlem
Vzhledem ke své struktuře jsou tato vína obzvlášť vhodná ke složitějším masovým pokrmů výrazných chutí, zvěřiny včetně. Hodí se jak k masu grilovanému, vařenému, tak pečenému. Skvěle doplní vyzrálé sýry, ale i typické zástupce italské kuchyně - lasagne a pizzu. Nebojte se tuto kombinaci vyzkoušet!
Doplňte svou domácí vinotéku na Vini Grandi! Vína vám doručíme již do 3 dnů a to zcela zdarma, pokud si objednáte zboží za více než 1.250,- Kč!