Kromě elegance si Nero d'Avola zaslouží uznání králem černých hroznů; a to za svůj charakter sametového, hlubokého, ovocného vína. Hlava se vám zamotá už jen z jeho nádherné vůně evokující středomoří. Necháte se jí také okouzlit?

Nero d’Avola - o odrůdě

Tato odrůda bez nadsázky dominuje sicilským vinicím snad jen s výjimkou těch v oblasti Etny. Často se vinifikuje ve směsi; dobře znám je kombinace s Frappato, ale i s Merlotem, Cabernet Sauvignonem a s odrůdou Syrah. Je-li vinifikováno čisté, zrcadlí v sobě charakter lokality svého původu. Ta produkovaná v centrální a západní části Sicílie bývají ovocnější a sladší, zatímco vína z hroznů pěstovaných v jihovýchodní oblasti jsou jemnější s výraznými náznaky sušených květin a koření.

Komu budou tato vína chutnat

Především těm, kteří dokáží ocenit jejich silnou osobnost. V závislosti na stylu vinařství jsou někdy trochu robustní, jindy velmi uhlazená. Primární vůně definují ovoce a květiny - černé třešně, ostružiny, švestky a borůvky na jedné straně a fialka na straně druhé. Chuť těchto sladkých plodů a vůně květiny se při degustaci také jemně rozlévá v ústech. Svým zráním rozvíjí Nero d'Avola pikantní terciární vůně jako jsou kůže, kakao, čokoláda, karob, lékořice a skořice. Výjimkou nejsou ani náznaky mentolu nebo balsamica.

S jakými pokrmy je podávat

Nero d'Avola bez obav spárujte s grilovaným masem a dobře vyzrálými sýry. Jeho starší zástupci se pak skvěle hodí k propracovaným masovým pokrmům intenzivních chutí, jídlům na bázi lesních hub a také zvěřiny.

Objevujte další skvostná červená a nechte se překvapit poklady z menších vinařství. Dokážeme jimi vybavit nejen vaší domácí vinotéku, ale i váš byznys!

Produkt přidán do seznamu přání