Teplé ovocné tóny, výrazný buket s náznaky žlutých květů a bylinek, na patře ucítíte až překvapivé kyselinky - takové je Pecorino. Bílé víno, které si podmanilo vinice italských regionů Marche a Abruzzo. Získá si i vás?
Pecorino - poznejte ho blíže
Představuje totiž nově objevenou odrůdu hroznů a to bez nadsázky. V minulosti byla z důvodu nižších výnosů odsunuta jen na velmi omezená území, používala se nanejvýš k mísení s dalšími druhy a dokonce riskovala své vymizení. Naštěstí na ni vinaři z pohoří Sibillini a z Abruzza nezapomněli a dnes se zdá, že i pro ni dozrála ta správná doba.
Co je pro vína z této révy typické
V současnosti převládají jeho čisté verze. Charakterizuje je hustší konzistence, výrazné a jasné aroma s převahou bylin, jako jsou majoránka a tymián. Ucítíte ale i květinové tóny limetky a akácie. Na patře je svěží, suché, s jemnou chutí minerality, kterou vyrovnává ta delikátnější ovocná. Vykazuje střední obsah alkoholu a velkou perzistenci.
Malá italská vinařství jsou naší specializací! Dopřejte si to nejlepší z nich a vedle Pecorino zkuste i Arneis nebo Cortese!
Kombinace s jídlem
Pecorino je univerzální víno, které umožňuje širokou škálu kombinací, od aperitivů a předkrmů až po dezerty a sýry. Doporučujeme ho vždy vychladit na teplotu 10-12°C.
- Je vynikající se syrovými rybami a ústřicemi.
- Stojí za to ho vyzkoušet s těstovinami s bazalkovým pestem.
- Rozumí si s propracovanějšími pokrmy z bílého masa, polévkami a saláty.
- Ladí ke středně zralým sýrům.
Hledáte perfektní spojení tohoto vína s dalšími pokrmy? Inspirujte se našimi tipy u jednotlivých produktů!