Pro svou ušlechtilost si odrůda Pinot Blanc (Rulandské bílé) vysloužila přezdívku královna bílých vín. Jedná se o doslova nesmrtelnou klasiku, která svým šarmem povýší všední okamžiky na slavnostní. S přibývajícím věkem se pak stává ještě noblesnější.

Pinot Blanc (Rulandské bílé) - o odrůdě vinné révy

Kořeny této odrůdy bychom našli pravděpodobně ve francouzském Burgundsku, kde vznikla pupenovou mutací hroznů Pinot Gris. Tradičně je ale spjata spíše s Alsaskem, kde byla dále šlechtěna, a kde se o ní dochovaly zmínky z období 14. století. S narůstající oblibou došlo k jejímu rozšíření i do dalších států; dnes má své široké zastoupení také na italských, německých nebo rakouských vinicích. Rulandské bílé je vhodné k archivaci i jako surovina při výrobě šumivých vín.

Co je pro Pinot Blanc typické

Těšit se můžete na delikátní květinovou vůni, kterou při zrání doplní tóny chlebové střídky. Ve vůni i chuti se také odráží lehké aroma hrušek, broskví, oříšků a mandlí. U vyzrálejších ročníků pak hledejte náznaky sladké vanilky a másla. Jedná se o víno plné a intenzivní, se svěží a ne příliš drsnou aciditou.

Hledáte ryzí přirozenou chuť? Vyzkoušejte vína s označením bio kvality. Přinášíme vám ta nejlepší z menších ekologických produkcí.

S čím odrůdu Rulandské bílé podávat

Sklenku Pinot Blanc si vychutnejte při slavnostnějších příležitostech. Spárujte ho s masem, ať už vepřovým, hovězím či rybím. Výborné bude také v kombinaci s paštikami a plísňovými sýry nebo jako aperitiv.

Jeho sladší varianty využijete při servírování dezertů; obzvlášť dobře si rozumí s těmi s příchutí vanilky či čokolády.

Pro příjemnější práci s katalogem našich vín využijte možnosti nastavení praktických filtrů. Kromě chuti, odrůdy a roku sběru, můžete vína třídit i na základě pokrmů, se kterými si je přejete podávat.

Produkt přidán do seznamu přání