Primitivo je jedno z nejznámějších druhů červeného z italské Apulie. Vyznačuje se ovocnými tóny, silnou sametovou strukturou a obvykle vysokým obsahem alkoholu daným jeho brzkým zráním. Milujete intenzivní vína? Pak si ho nemůžete nechat ujít!
Primitivo - charakteristika vinné révy
Nevíme sice přesně, odkud tato odrůda pochází, domníváme se však, že oblastí jejího původu je Dalmácie. Dnes se v hojné míře pěstuje především v jižní Itálii, kde se sklízí již v druhé polovině srpna. To je o poznání dříve než v případě jiných hroznů. Odtud také pramení její název; latinské „Primativus“ vyjadřuje právě její časnou zralost, nikoli snad jednoduchost.
Jaké chutě a vůně jsou pro tato vína typická
Na první pohled zaujme svou intenzivní a hlubokou rubínovou barvou s purpurovými odstíny. Přivoníte-li, ucítíte červené ovoce jako jsou černá třešeň, ostružina a švestka. Tyto ovocné vůně pak doplní květinové tóny fialky. Charakter zralého ovoce tolik příznačný pro mladší vína se postupem času mění na čichové a chuťové vjemy evokující džem. Aroma pak získává terciární tóny kakaa, tabáku, lékořice a karobu, ale také skořice a černého pepře. Primitivo je na patře hladké, příjemně plné, s jemnými tříslovinami a dobrou perzistencí.
Kombinace s jídlem
Díky své měkkosti, vyššímu obsahu alkoholu a přítomnému taninu je ideálním vínem pro párování s jakýmikoli masovými pokrmy - grilovaná červená masa, dušená, pečené jehněčí, ale také zvěřina, jako je divočák - ta všechna s ním vytvoří skvělou vyváženou dvojici. Vyzrálejší vína mohou bez potíží zastoupit ta meditační nebo doprovodit výběr uleželých sýrů.
Nevíte jaké víno si z nabídky vybrat? Pomůžeme vám! Najdeme ideální řešení, které plně vyhoví vašim chutím, charakteru příležitosti, ale také jakémukoliv rozpočtu! Neváhejte se na nás obrátit!