Tempranillo patří k vínům, které probouzí emoce. Jeho sklenka vás rozechvěje krásou a ohromující vášní stejně tak, jako byste v rukou drželi pohlednici ze země pyrenejského ostrova. Vydejte se na cestu po španělských vinicích alespoň v myšlenkách!

Tempranillo - charakteristika, původ, rozšíření

Máte čest s tou pravděpodobně nejdůležitější odrůdou černého hroznu ve Španělsku. Tam nejspíše dorazila spolu s mnichy z francouzského kláštera v Cluny, jenž se vydali na legendární pouť do Santiago de Compostela. Tempranillo se s oblibou vinifikuje ve směsi Rioja spolu s Garnachou, ovšem setkat se můžete i s jeho čistou podobou, která je velmi působivá navzdory malé sladkosti a kyselosti hroznů. Kromě Španělska a Portugalska je odrůda rozšířena v Argentině a italském Toskánsku a Laziu.

Degustace Tempranillo

Jeho červená barva je tak intenzivní, až působí téměř neproniknutelně. Výrazný dojem udělá bezesporu i jeho vůně skrývající tóny čokolády, moruše, červené ovoce a náznaky koření. Na patře pohladí jako smyslný samet s jemnými tříslovinami. Ucítíte chuť skořice, šťavnaté třešně a hřebíčku. Příjemná kyselinka pak v rytmu bolera tyto vjemy v ústech roztančí a zanechá dojem svěžího energického vína.

Přejete si toto víno ochutnat? Kontaktujte nás a domluvíme se na organizované degestuci, při níž se můžete seznámit i s dalšími poklady španělských vinařství!

Párování s jídlem a způsob servírování

Toto víno vynikne v kombinaci s tradičními iberskými pokrmy včetně paelly. Skvěle se hodí ke grilovanému, uzenému a kořeněnému masu. Servírujte těsně po otevření při teplotě 16°C. Ideální pro podávání budou širší skleničky.

Produkt přidán do seznamu přání