Po staletích zapomnění se k Verdejo vrací stále více producentů, zejména ti z regionu Rueda. Oceňováno je hlavně pro svou hloubku, vyvážené kyselinky a značný potenciál pro delší zrání. Používá se jak při výrobě vín tichých, tak šumivých. Necháte se také zlákat na sklenku?
Verdejo - o druhu vinné révy
Jde o původní odrůdu bílých hroznů z centrální části Pyrenejského poloostrova, kde je i díky masivním investicím tou vůbec nejpěstovanější. V minulosti se používala k výrobě velkorysých vín spolu s Palomino. Dnes se z ní vyrábí vynikající jednodruhová mladá vína nebo směsi se Sauvignon Blanc a Macabeo.
Enologická charakteristika
Za světlounce žlutou barvou se zelenkavými odlesky se ukrývá víno jemné vůně bylin a bílých květů, s chutí velmi bohatou a elegantní.
- Kromě květinového aroma vás obklopí tóny jablka a hrušky, které přechází do náznaků lískových oříšků a medu.
- Na patře je dobře strukturované a harmonické, mírně alkoholické se středními kyselinkami
- V ústech se mísí příchuť ovoce s náznakem hořkosti, která je pro Verdejo typická a dodává mu na jiskře a intenzitě.
- Má skvělé předpoklady pro kvašení v sudu.
Inspirace pro servírování
Je velmi všestranné, může být doprovázeno šťavnatou paellou nebo chutnými mořskými plody. Obecně se k němu hodí zejména rybí pokrmy, včetně sushi. Nespletete se ani pokud ho budete podávat k těstovinám a jemným sýrům. Ruku na srdce, sklenka bílého z hroznů Verdejo bude dokonalým společníkem pro letní večery, se kterým si ve chvílích zasloužené relaxu můžete dopřát jakoukoli pochoutku.
Ve Španělsku víno vždy představovalo kulturu, historii a tradici. Naše nabídka představuje výběr toho nejlepšího od menších vinařů za bezkonkurenční ceny.